Част от визията на стилната дама включва добре оформени нокти, независимо в какви разцветки са оцветени те и в каква форма са изпилени. За да имате красив маникюр трябва да се грижите за здравето на ноктите, тъй като то е основа за добре оформени ръце. Ако не можете да посещавате редовно маникюристка, можете да се грижите за тях у дома, но трябва да знаете какви са правилата за красив маникюр.

Овлажнявайте кожичките, за да ги предпазите от напукване и накъсване; повредените кожички на ноктите могат да увредят нокътната тъкан под тях.

Бъдете внимателни, когато работите, независимо дали в офис или физически труд; ноктите и кожичките могат да се увредят от разнообразни дейности, включително от работа върху клавиатура; използвайте средната част на пръстите си и натискайте клавишите с възглавничките.

Поставете предпазни ръкавици по време на работа в кухнята, докато чистите и докато работите в градината.

Нанасяйте редовно крем за ръце – най-добре дръжте тубичка с крем на работното си бюро или в чантата си; отделете малко време, за да нанесете сместа върху кожичките с масажни движения.

Нанасяйте редовно слънцезащита върху кожата на ръцете си, както защитавате други части на тялото си.

Почиствайте редовно приборите, с които оформяте маникюр – ножички, нокторезачки, пили; сменяйте редовно пилите, с които оформяте нокътната плочка, тъй като те съдържат микроби и бактерии, а те могат да се прехвърлят върху ръцете и ноктите, включително гъбички.

Веднага дезинфекцирайте ранички и разрези върху кожата на ръцете и лекувайте навреме врастнал нокът; инфекцията по ноктите са не само опасни за маникюра, но и за здравето.

Не използвайте продукти за нокти, които съдържат формалдехид или толуен, тъй като те могат да увредят здравето.

Не ползвайте ноктите си за отваряне на капачки, за разрязване на хартия или за отстраняване на лепенки, тъй като можете да повредите както нокътната плочка, така и основата.

Не киснете ноктите си в течност за твърде много време; за разтворите за киснене не използвайте сапун, а цитрусов сок и масла, за да не изсушите твърде много нокътната плочка и кожата.

Не прекалявайте с употребата на лакочистител, с или без ацетон; използвайте памуче, напоено с лакочистител и минете върху нокътя, старайте се да не го държите върху кожата, а след това нанесете крем.

Не избутвайте кожичките твърде много и не ги режете твърде навътре.

Не използвайте услугите на маникюристка, която не почиства и дезинфекцира всички атрибути, с които работи по ръцете ви; лошата хигиена може да пренесе заболявания като хепатит C и възпаления, гъбички и микроби.

Изрежете сцепените части на нокътната плочка, но не я оставяйте така, за да не се счупи навътре в тъканта; има продукти за поправка на счупен нокът, но те са временни и могат да се употребят за ден- два.

Не дърпайте и не късайте кожичките по периферията, а ги срежете и дезинфекцирайте със спирт или антибактериален продукт.

Не пренебрегвайте инфекцията върху кожата или нокътната плочка на ръцете, бактериална или гъбична; тя може да се усложни и да увреди други тъкани; вървете на дерматолог, който може да ви каже с какво да мажете възпалената зона.